Olga Torok

Olga Torok
9
Cultura “Bubble Gum” (Guma de Mestecat”) este o forma de divertisment usurel, de consum, pe intelesul tuturor, produsa tocmai pentru a satisface mase intregi de oameni. Pe deoparte acest lucru nu este de condamnat, dar daca aceasta devine singura forma de consum, sau cea mai puternica forma de consum aceasta devine nociva. Ne poluam mediul inconjurator, mintea si sufletul.

Cum intervenim in spatiul urban? Bubble Gum Land va fi printre altele o instalatie non eco friendly, va fi un „înveliș artificial” pe care îl promovează o societate de consum, care pune mai degrabă accentul pe ambalaj și reclamă decât pe beneficiile pentru individ sau pe efecte adverse. Spatiul ales va fi efectiv invelit in folie de plastic vopsita in culori “trendy”, “glossy”, “fashion”. Muzica, compusa de Alex Halka, reface sunetul natural respins inconstient de creierul nostru, obisnuit din ce in ce mai mult cu sunete de plastic.

Care este ideea de la care s-a pornit? Ideea de om opac. O fiinta care nu lasa sa transpara adevarata sa natura.


Ce interogheaza performance-ul? 
Relatia dintre locuitorii orasului si natura. Natura lor. Caracter si spatiu. Spatiu in interior. Uitat si redobandit.


Ce rol are instalatia de sunet? 
E poate singurul liant dintre idee si asimilarea ei. Bubble Gum Electro vs fosnitul zapezii sub talpa. Alex cauta fragmentarea sunetelor naturii intai, ca sa le recompuna in ideea in care creierul trebuie anesteziat intai cu sunete artificiale ca sa poata sa asculte vocea naturii.


Rolul performerilor in spatiu este…? 
Perfromerii magenta vor fi trei persoane care lucreaza de zor la modificarea culorii naturii. Printre ele se afla si un copil. Am ales un copil pentru a usura constientizarea consecintele actiunilor din prezent asupra naturii. Al patrulea performer este unul camuflat in natura pura. Alex Halka si Bojita Ilici sunt perfomeri la randul lor. Sunetul live si pictura corporala tot live ca performance individual.


Ce ar trebui sa constientizeze publicul? 
Laboratorul Bubble Gum Land e un spatiu care este doar o forma mai accentuata a spatiului propriu care-l inconjoara in viata de zi cu zi, in care plasticul a devenit organic si natura o platforma electronica. Ne vom afla in natura defapt pe malul unui rau. Ce ne face sa ne indepartam si sa nu regasim drumul spre natura inconjuratoare. Ce ne costa sa ne oprim si sa ascultam vocea naturii?


Va mai avea loc si in alte locatii, sau in alta forma, in viitor? 
E un performance relativ simplu logistic, deci reperformat ar fi un castig pentru Timsioara.


Bubble Gum Land e un proiect al asociatiei Meta Spatiu in colaborare cu Primaria Timisoara si asociatia Misc in cadrul Festivalului Bega Bulevard in 2 septembrie 2017. Echipa: concept Olga Torok si Silvia Torok; body painting Bojita Ilici; compozitor Alex Halka; perfromeri: Pedro Aurelian, Milan Ilici, Olga si Silvia Torok., Foto: Vlad Jelmarean si Zorislav Stojanovic.